İnsan yaşamı boyunca ağızda var olması gereken dişler; yetersiz bakım, genetik faktörler gibi sebeplerle çürük veya diş eti hastalığı sonucu kaybedilebilir. Bu kayıplar sonucu ağız içinde boşluklar oluşur ve çiğneme fonksiyonunda aksamalar başlar. Hareketli protezler, çiğnemeyi bir ölçüde sağlasa da kullanımının konforsuzluğu ve estetik sorunları beraberinde getirir. Köprü sistemleri ise dayanak olarak kullanılan dişlerde belli ölçüde aşındırma yapılması sonucu az da olsa hasar oluşturmaktadır. Bu olumsuz sebeplerden dolayı kaybedilmiş dişlerin yerine geçecek olan implant sistemleri ortaya çıkmıştır. Tek diş eksikliklerinde, komşu sağlam dişlere dokunulmadan eksik dişi tamamlamak mümkün olabildiği gibi çoklu diş eksikliklerinde de hareketli protez yerine sabit protezler kullanabilmek dental implantlar sayesinde mümkündür.
Lokal anestezi altında (dolgu, kanal tedavisi ve diş çekimlerinde olduğu gibi) yalnızca dental implantın yapılacağı bölge uyuşturularak yapılan bu operasyonlar ağrısızdır.
Her eksik dişin yerine 1 implant yapılmaz. Full dişsizlik durumlarında genelde üst çeneye 6-8, alt çeneye 6 implant uygulanması tercih edilir.
Operasyon öncesinde reçete edilen ilaçların alınması, işlem sonrasında antiseptik gargaraların kullanılması ve iyi bir ağız bakımıyla iyileşme süreci atlatılır. Kan sulandırıcı vb. ilaç kullanan hastaların işlem öncesinde mutlaka bu durumları hekimlerine belirtmeleri gerekir.
İşlem sonrasında yanakta hafif şişlik veya renk değişiklikleri beklenir ancak ilk 24 saat yapılan soğuk tampon uygulamasıyla ödem hızlıca azalacaktır. Şiddetli ağrılar görülmez, doktor tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlar ilk gün oluşabilecek ağrıyı kolaylıkla kontrol altına almakta yeterlidir.
Kemik uygunluğu tespiti mutlaka bir çene cerrahı tarafından, 3 boyutlu tomografi kullanılarak yapılmalıdır. Aksi halde klasik röntgenler ile koyulan teşhislerde ileriye dönük sıkıntılar yaşanabilir.
Kontrol altında olmayan önemli bir sistemik hastalığı olan, radyoterapi veya yakın dönemde kemoterapi alan bireylerde yapılması sakıncalıdır. Şeker hastalarında iyileşme süreçlerinde değişkenlik gösterebilir. Ancak hastalık kontrol altına alındığı takdirde implant herkese yapılabilir. Muayenede yeterli kemik saptanamazsa ek işlemlerle önce kemik altyapısı oluşturduktan sonra implantlar yerleştirilebilir.
Yüksek seviyede şeker hastalığı bulunan, yakın zamanda kalp rahatsızlığı geçirmiş hastalarda hastanın mevcut hastalıklarının implant yapmaya engel olup olmadığı kendi doktoruna sorularak yazılı onay alınır. Hastalık kontrol altına alındığı takdirde implant herkese yapılabilir.
Ameliyattan ortalama 1 hafta sonrasında dikişler alınır ve normalleşme süreci başlar. Ağızdaki şişlik, ödem, dikiş gibi kısa sürede atlatılan durumlardan sonra cerrahın onay vermesi halinde hiç dişi olmayan hastalara geçici protezler yapılır. 1-2 diş eksiği olan hastalarda da geçici köprüler yapılabilir. Bunlar sadece estetik açıdan konuşma, gülme ve benzeri günlük çalışma aktivitelerinin sağlıklı devam edebilmesi içindir. Sert gıdalar tüketilmesine uygun değildir. Geçici protezler implantların kaynama süresi tamamlanıp sabit diş protezleri yapılana kadar geçici süre için kullanılır.
Tecrübeli bir cerrah için 1 implantın ortalama uygulanış süresi 15-20 dakikadır. Sonrasında tedavinin devamı için gereken bekleme süreleri vardır. Üst çenede ortalama 3 ay, alt çenede ise ortalama 2 aylık bir sürede implantların kemikle kaynaşması beklenir ve üzerlerine kaplamalar yapılır. İnce veya yetersiz seviyede kemik varlığında ek işlemler uygulanmışsa (kemik tozu eklemesi, sinüs lifting vb.) bekleme süresi 6 aya kadar uzayabilir. Hastadan hastaya değişen farklı metabolik hastalıkların varlığı bu sürelerde değişikliğe neden olabilir.
İmplantların kullanım şartlarına uyulduğu zaman bakımlı bir ağızda ortalama kullanım süresi ömürlüktür.
Garanti süresi klinikler arasında değişkenlik gösterse de ortalama söylenen süre ömür boyudur.
Bu süreçte %1-2 gibi ihtimalle yaşanan sıkıntılarda klinikler ücretsiz olarak implantları değiştirirler.
Kullanılan implantın kalitesi, tecrübeli bir cerrahın işlemi yapması, doğru kemiğe doğru açıyla vakaya uygun implantın yapılması şartları sağlandığı takdirde olumsuzluk yaşanması yok denecek kadar az bir ihtimaldir. Ancak tedavi başında belirtilen kullanım şartları ve garanti kapsamı koşullarına uyduğunuzdan emin olmalısınız. Ayrıca implant yaptırdığınızda implantın garanti belgesi, seri numarası, ve çap boy oranlarının belirtildiği implant pasaportunu almayı sakın unutmayın.
İmplant diş tedavisi bir yada daha çok diş kayıplarında diş eksikliğini tamamlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. Uzun yıllardan beri kullanılan Titanyum materyalinden üretilir ve tamamen vücuda uyumlu (biyo uyumlu) doku dostudur. Titanyumun kemiğe bağlanması ve dayanıklılığı çok iyidir. İmplant diş yerleştirildikten sonra çene kemiğiyle kaynaşır ve vücudun bir parçasına haline gelerek bir ömür boyu kullanılabilir. Bu süreçte cerrahınızın tedavi süreci ve sonrası için koyduğu kurallara uymak çok önemlidir. Kullanılan implantın kalitesi, tecrübeli bir cerrahın işlemi yapması, doğru kemiğe doğru açıyla vakaya uygun implantın yapılması şartları sağlandığı takdirde olumsuzluk yaşanması yok denecek kadar az bir ihtimaldir.
Dental implantların kalitesi ve sağlamlığı kadar üzerine yapılacak olan dişlerin kullanışlılığı, implantlar ile uyumu ve tabiki estetik görüntüsü de çok önemlidir. İmplant üstleri için genelde metal destekli porselen kaplamalar tercih edilir. Bunun sebebi dayanıklılık, esneklik ve uyumluluktur. Ancak ön bölgelerde implant üstü kaplama olarak zirkonyum kaplamalar da tercih edilebilir. Bu tarz durumlarda kullanılacak olan abutmentin de zirkonyumdan üretilmiş olması estetik görüntüyü tamamlar.
Ek olarak full dişsizlik olan hastalarda implant üzeri takıp çıkarılabilir protez yöntemleri de tercih edilebilir. Bu durumlar hastaların çeşitli sebeplerle (maddi durum, kemik yetersizliği, hastalık vb.) üst ve alt bölgelere daha az sayıda implant uygulanarak yapılacak yöntemleri tercih etmesi durumlarında uygulanır.
Mesleğini seven ve yaptığı işe saygısı olan deneyimli doktorlarımızla kliniğimizi daha iyiye götürmeyi hedef aldık.