Azı dişlerini kaybeden hastalarda, zamanla kemiğin dikey konumda eridiği ve sinüs boşluklarının oluştuğu gözlemlenmektedir. Bu uygulama işe uygun ölçülerde diş implantını konumlandırabilmek için yeterli kemik yüksekliğinin oluşmadığı görülür. Bu tür vakalarda açık sinüs lifting ameliyatı yapılarak konumunu kaybetmiş sinüs ortadan kaldırılır.
Ayrıca oluşturulan boşluğa kemik tozu adı verilen kemik grefti yerleştirilir. Genel olarak uygulanan implantların uzunluğu 10 mm’dir. Bu ölçüden daha kısa olan implantlara kısa implant adı verilir. Uzunlukları ise 6-8 mm arasındadır. En çok uygulanan diş tedavilerinden birisi olan diş implantı için ise kemik yüksekliğinin en az 7-10 mm olması istenir. Açık ve kapalı şekilde 2 yöntemle yapılır.
Öncelikle anesteziden sonra diş etinde kesi yapılır ve diş seti flebi ortadan kaldırılır. Uzman diş hekiminin iyi bir görüş sağlaması ve rahat bir şekilde çalışma sahasına sahip olması gerekir. Kemikte sinüsün yan duvarı olan sinüste uygun şekilde kemik penceresi aralanır. Pencere aralandıktan sonra sinüs mambran zarı yırtılmadan önce hassas olarak esnetilir ve ardından yukarı doğru kaldırılır.
Çok ince olan sinüs zarı, yırtılmalara maruz kalabilir. Bu istenmeyen durum ile karşılaşılmaması için boşluğa kemik tozu yerleştirilir. Yerleştirilen kemik tozu 6 ay içerisinde kemiğe dönüşür. Yumuşak doku dikişlerle kapatılarak kalan kemikte sinüs lifting operasyonu için bölgedeki kemik yüksekliği ölçülür. 4-5 mm’den büyük kemik yüksekliği için aynı seansta işlem tamamlanır.
Bu uygulamadan sonra kanama oluşmaması için serumlu tampon 20 dakika boyunca ısırılmalıdır. Dişlerin açılmamasına özen gösterilmelidir. Tuzlu su ile sık sık gargara yapılır. Sert ve sıcak yiyeceklerden uzak durulmalı ve aşırı sıcak banyo yapılmamalıdır.
Kemik tozu diye tabir edilen kemik greftleri çeşitli şekillerde elde edilir.İnsan kaynaklı, hayvan kaynaklı veya sentetik olarak üretilen greftler küçük partiküllü toz şeklinde veya blok şeklinde üretilirler.
Kemik greftleri dental implantların yapılacak bölgede yetersiz kemik varlığı, diş çekimiyle aynı seansta implant yapılması istenen durumlar, implant öncesi sinüs tabanı yükseltme operasyonlarında ya da kronik iltihaba sebep olan ve uzun süre ağızda kalarak kemiğin erimesine neden olan dişlerin çekimi esnasında kullanılır. İçerdiği hücreler, kemik oluşumu ve büyümesi için gerekli maddeler sayesinde bölgenin daha hızlı iyileşmesine ve kemik hacminin artmasına yardımcı olur.
20 yaş dişleri ağızda en sonda yer alan dişlerdir. Ulaşılması ve görülmesi zor olan bir bölgede olduklarından dolayı fırçalanması ve bakımı diğer dişlere göre daha zor olabilmektedir. Yetersiz fırçalamaya bağlı olarak 20 yaş dişleri kolayca çürüyerek ağrılara ve ağız kokusuna yol açmaktadır.
20 yaş dişleri bazı durumlarda çenedeki yer darlığı sebebiyle çıkamazlar. Tam olarak gömülü (hem diş eti hem çene kemiği altında kalan ağızda hiç görülmeyecek şekilde) kalabildikleri gibi diş etinin altında yarı gömülü kalarak ağız ortamıyla ilişkili hale gelebilirler. Bu durumda diş etinden çıktıkları bölgede gıdaların sıkışmasına ve birikmesine yol açarak enfeksiyona neden olurlar. 20 yaş dişinin çevresindeki diş etinde şişlik ve kızarıklık, boyuna ve kulağa yayılan şiddetli ağrı, lenf bezlerinin şişmesi, ağız açma ve yutkunma sırasında ağrıya neden olan bu tabloya perikoronitis adı verilmektedir.
Gömülü ve yarı gömülü 20 yaş dişleri ise önündeki dişleri sıkıştırabilir, dişlerde çapraşıklık (eğrilik) yaratabilirler. Ayrıca komşu dişe baskı yaparak bu dişin çürümesine neden olabilirler. Uzun yıllar fark edilmeyen gömülü 20 yaş dişleri çene içerisinde büyük boyutlara ulaşan kistlere neden olarak ciddi sorunlara yol açabilirler. Herhangi bir soruna yol açmasa bile diğer dişlerin düzgün sıralanmaları için 20 yaş dişlerinin ortodontik tedavi amacıyla çekilmeleri gerekebilir. Bu gibi sebeplerden dolayı 20 yaş dişlerinin lokal anestezi ile yalnızca bulunduğu bölge uyuşturularak çekimi gerekmektedir.20 yaş dişlerinin çekimi çene cerrahları tarafından yapılmalıdır.
Hızlı ve yeterli yapılan cerrahiyi takiben fazla ağrı oluşmaz ve oluşan ağrı hafif ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol altına alınır.
Çekim sonrası yanaktaki ödem dişin durumuna göre ve kişiden kişiye çok değişkenlik gösterir. Şişlik oluşmaması için yanak bölgesine ilk 24 saat soğuk tampon (buz kompres) yapılmalıdır. Hafif şişlik olması normaldir ve iyileşme için gereklidir.
Hızlı ve yeterli yapılan cerrahiyi takiben fazla ağrı oluşmaz ve oluşan ağrı hafif ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol altına alınır.
Odontojenik kistler genellikle iyi huylu yavaş büyüyen oluşumlardır ancak zamanında müdahale edilmediği takdirde çok büyük boyutlara ulaşıp sinüs, burun boşluğu, sinir gibi normal anatomik boşluklara zarar verebilir veya malignite bulguları gösterebilir. (kötü huylu tümörlere dönüşüm görülebilir). Kanal tedavisi işlemlerinin aksatılmaması ve 6 ayda 1 mutlaka diş hekimi kontrolü yapılmalıdır.
Yapılan muayenede kistle ilişkili olduğu saptanan dişlere öncelikle kanal tedavisi yapılır. Kistin olduğu bölgede diş eti anestezik jellerle uyuşturulduktan sonra yine son derece ağrısız bir şekilde dijital anesteziyle uyuşturulur. Kiste ulaşımın en kolay olduğu yerden diş eti kaldırılır ve mümkün olan en az miktarda kemik kaldırılarak kiste ulaşılır. Tüm sınırlarından temizlenerek dikişlerle kapatılır ve kalan sağlıklı kemik iyileşmeye bırakılır. Kist daha önce iltihaplanmamışsa kemik toz konularak daha hızlı iyileşmesi sağlanır. Alınan parçanın ise patoloji laboratuvarında incelenmesi gerekir.
Çok büyük boyutlu olduğu saptanan çene kistlerinin genel anestezi altında alınması gerekir. Muayene esnasında doktorunuz işlemin nasıl yapılacağına karar verecektir
Diş gıcırdatma geceleri uykuda gözlenen ve önlem alınmazsa ileride, ciddi rahatsızlıklara (diş eti çekilmesi, dişlerde kırılma, eklem şikayetleri vb.) neden olabilen bir hastalıktır.
Diş gıcırdatma, gün içerisindeki biriken stresin, gece uykuda açığa çıkarak dişlerin bilinç dışı birbirleri üzerinde kaydırılmasıyla meydana gelir.
Alt çeneyle üst çeneyi birbirine bağlayan çene eklemindeki kemiksel ve yumuşak dokularda görülen rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıkta sadece tıkırtı sesi gelmesi gibi basit semptomlardan çenenin kilitlenmesine kadar ciddi semptomlar gözlenebilir. Birçok nedenden dolayı meydana gelebilir. (kaza, yanlış tedaviler, stres, alışkanlıklar vb). Çene eklemi rahatsızlığı zaman içerisinde artarak devam eder. Bundan dolayı tedaviye ne kadar erken başlanırsa tedavi başarısı da o kadar artmaktadır.
Çok büyük boyutlu olduğu saptanan çene kistlerinin genel anestezi altında alınması gerekir. Muayene esnasında doktorunuz işlemin nasıl yapılacağına karar verecektir
Çene eklemi rahatsızlığı bir gecede ortaya çıkmaz. Zaman içerisinde yavaş yavaş belirtiler verir ve tedavi geciktirilir ise bu belirtiler zamanla daha ciddi durumlara kadar gidebilir.
Mesleğini seven ve yaptığı işe saygısı olan deneyimli doktorlarımızla kliniğimizi daha iyiye götürmeyi hedef aldık.