Ortodontik Tedavi

Diş büyüklükleri, çene büyüklüğü ile uyumlu olmadığı zaman dişler çeneye yerleşmek için çapraşık ya da aralıklı dizilir. Bu gibi dişsel ve iskeletsel bozukluklarda dişleri tekrar olmaları gereken dizime getirmek için ortodontik tedavi uygulanır. Dişleklik, çapraşık dişler, ayrık dişler, üst üste binmiş dişleri ortodontik tedavilerle düzeltilir. Metal diş teli, şeffaf diş teli ve invisalign olarak bilinen şeffaf plaklarla uygulanan ortodontik tedavi yöntemleri vardır. 

Şeffaf tel uygulaması nasıldır?

Dişlerin ön yüzeylerine braket denilen kare şeklinde, ufak, porselen (şeffaf) tutucu parçaların sabitlenmesi ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesini sağlayan tedavidir. Porselen braketler beyaz renkte olduğu için daha az belli olurlar. Metal diş tellerine göre daha estetik görüntüdedirler. Ancak dezavantaj olarak tedavi süresinin biraz uzaması (2-3 ay) söylenebilir. Çünkü metal tellerdeki kadar güçlü kuvvetler uygulanamaz. Ayrıca her ortodontik tedavi için şeffaf braketler uygun değildir. Buna ortodonti uzmanı hasta ile birlikte karar verir.

Metal tel uygulaması nasıldır?

Dişlerin ön yüzeylerine braket denilen kare şeklinde, ufak, paslanmaz çelikten yapılan tutucu parçaların sabitlenmesi ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesini sağlayan tedavidir. Metal diş telleri gülümsendiği zaman belli oldukları için estetik açıdan daha az tercih edilir. Avantaj olarak daha hızlı ve daha ekonomik olmaları söylenebilir.

Invisalign (Telsiz Ortodonti) uygulaması nasıldır?

Ortodontik tedavinizi invisalign ile diş teli kullanmadan yaptırabilirsiniz. 3 boyutlu yazıcı teknolojisine dayanan invisalign tedavisi size uygun üretilen bir dizi şeffaf diş kalıpları (aligner) ile yapılır. Bu şeffaf kalıplarla dişleriniz hizalanır. Invisalign neredeyse görünmez, çıkartılabilir seri halinde kişiye özel üretilen plaklardan oluşan dişlerinizi düzeltmek için yapılan dijital ortodontik tedavi yöntemidir.

Invisalign (Telsiz Ortodonti) tedavi süreci nasıldır?

  • Konsültasyon
    Uzman hekiminiz tedavi için uygun olduğunuzu onayladığında, dişlerinizin fotoğraflarını, X-ray ve ağız içi ölçümleri de dahil olmak üzere alacaklardır. Bu kayıtlar plaklarınızın oluşturması için sadece size özel kullanılır.

​Dijital olarak ölçünüz alındıktan sonra bilgisayar ortamında elde edilen tedavi planına göre plaklar üretilir. Her plak diş üzerinde istenilen harekete göre 0.05 mm’lik hareket sağlar.

  • Alignerlar
    Bir takım aligner özel olarak üretilip hekiminize gönderildikten sonra, her gün takmak üzere bunları alacak ve kendiniz ortalama her 1-2 haftada bir değiştireceksiniz. Bu süreler hastanın diş durumuna göre değişir.

  • Sonuçlar
    Süreci izlemek ve yeni alignerlar almak için hekiminizi her 6-8 haftada bir ziyaret edeceksiniz. Tedavi planınızı tamamladıktan sonra, retainerların yeni gülüşünüzü tamamlaması beklenmektedir.

Şeffaf Plak (Telsiz Ortodonti) yönteminin avantajları nelerdir?

En önemlisi nerdeyse tamamen şeffaf olmasından günlük sosyal hayatınızı olumsuz etkilemiyor. Braketlerde olduğu gibi yeme içmede plakları çıkartabildiğiniz için herhangi bir kısıtlama yoktur. Ağız hijyeni bakımında braketlerin aksine diş fırçası ve diş ipi kullanımı normal seyrinde devam etmesinden bir problemle karşılaşmazsınız. Braketlerde oluşan alışma dönemindeki ağrı, sızıların ve yumuşak dokularda oluşabilecek yaraların oluşması söz konusu değildir. Randevu süresi ve sıklığı braketlere göre daha azdır. Braket tedavisinde görülen braketlerin kopma derdi yoktur.

Ortodontik tedavinin yaşı var mıdır?

Sadece dişlerde görülen çapraşıklıkların tedavisinin yaşı yoktur. Her yaşta tedavi edilir. Ancak çenelerin önde ya da geride olması dediğimiz iskeletsel bozuklukların tedavisi 14 yaş öncesi yapılmalıdır. İleri yaşlarda bu tedavi çok daha zor olmaktadır. Yine de hastaların 7 yaşından sonra bir dental klinik ile görüşüp ortodontik diş tedavileri ile alakalı muayene olması önerilir.

Gerektiği halde ortodontik tedavi uygulanmazsa ne olur?

Estetik bir gülüş kişinin kendine olan güvenin artmasını sağlar. Düzgün sıralanmış dişlerin en sağlıklı tedavisi ise ortodontidir. Çapraşık dişlerin varlığı demek dişler arasında temizlenmesi zor alanlar demektir. Temizlenmesi zor alanlar çürüğe yatkındır. Yani çapraşıklık varlığında ortodontik tedavi sadece estetik amaçlı değil, sağlığın korunması amacıyla da yapılmalıdır. Ayrıca ortodontik tedavinin tek amacı çapraşık dişleri düzeltmek değildir. Eksik dişlerde boşluk kapanmışsa yeterli implant boşluğunu oluşturmak, estetik kaplamalardan önce kapanış ilişkisini düzenleyip avantaj sağlamak, nefes alma ve doğru kapanış ve çiğneme düzensizliklerini ortadan kaldırmak gibi sebeplerle de ortodontik tedavi görülebilir.

Ortodontik tedavide ağız bakımı nasıldır?

Ortodontik tedavi gören hastalar ortodontik diş fırçası ile günde 3 kere diş fırçalamanın yanında arayüz fırçaları ile braketlerin aralarını mutlaka temizlemelidir. Ağız gargaraları bu bakıma yardımcı olarak kullanılabilir.

Ortodontik tedavilerde diş çekimi gerekli midir?

Ortodontik tedavide dişlerin çekilmesi rutin olarak planlanabilen bir durumdur. Dişlerin üzerinde bulundukları çenelere boyut olarak fazla gelmesi durumunda çekimli ortodontik tedavi düşünülür. Bir diğer önemli kriterimiz ise kişinin profil görüntüsüdür. Dişler çeneler üzerinde çekim yapılmadan dizildiğinde dudakları aşırı derecede ileri itebilir ve estetiği kritik hale getirebilirler böyle durumlarda da yine çekimli ortodontik tedavi düşünülür. Dişlerin çekilmesi vahim bir durum gibi algılansa da kişinin estetik ve ağız sağlığını olması gereken seviyeye getiren bir tedavi yöntemidir.

Estetik dişler için kullanılan diğer uygulamalar nelerdir?

  • Zirkonyum Kaplama
  • Gülüş Tasarımı
  • Lamina
  • E-max Kaplama

Ortodontik apareyler nedir ve ne amaçla kullanılır?

Ortodontik apareyler; ortodontik tedavi sırasında, öncesinde ya da sonrasında kullanılan tedavinin tamamlayıcılarıdır. Bunlar hastalar tarafından takıp çıkarılabilen bazen de sabit olarak kullanılan aygıtlardır. Diş kavislerinin düzeltilmesi, Çene genişletmeleri, ön bölgedeki dişlerin öne ya da geriye alınması, tek tek dişler üzerinde konumlandırma yapılması ve kapanış ilişkilerinin düzenlenmesi gibi görevleri vardır. Aparey aygıt demektir ve bu apareyler slikon, akrilik ve uyumlu metaller kullanılarak kişiye özel üretilirler.

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi - Cuma 10:00 - 19:00
Cumartesi Kapalı
Pazar Kapalı

Online Randevu