Röntgen ve Tomografi

Ağız ve diş sağlığında teşhis, tedavi planı ve tedavinin takibi aşamalarında görüntüleme yöntemlerinin kullanımı başarıyı artıracaktır. Bu amaçla iki boyutlu görüntü veren radyografiler ve üç boyutlu görüntü veren tomografiler kullanılabilmektedir. 3 boyutlu görüntüleme sistemleri ile çene kemikleri, kistler, gömük dişler, sinüs boşlukları daha net ve doğru görülebilmektedir. Bu sayede bütün diş hekimliği alanlarında daha doğru ve hassas tedavi planlamaları yapılabilmektedir.

Röntgen ve tomografi nerelerde kullanılır?

  • Çürüklerin tespitinde
  • Kanal tedavisi öncesinde ve tedavi sırasında
  • Diş eti hastalıklarının ilerlemiş olduğu vakalarda kemik hasarının tespitinde
  • İmplant cerrahisi öncesi planlamada ve tedavinin takibinde
  • Eklem rahatsızlıklarında,
  • Dişler ve kemik ile ilgili kist ve tümör şüphesinde
  • Cerrahi işlemler öncesi gömük dişin pozisyonunun belirlenmesinde
  • Ortodontik tedavide çeneler arası, dişler arası ilişkinin tespitinde ve tedavi yönteminin belirlenmesinde
  • Tükürük bezi hastalıklarının
  • Çocukların diş gelişimi ve büyümelerinin takibinde
  • Diş ve çene kırığı şüphesinde

Röntgen ve 3 boyutlu tomografi arasındaki fark nedir?

Diş radyografilerinde iki boyutlu görüntü elde edilir. Yani bu tip görüntüleme ile genişlik ve yükseklik hakkında bilgi sahibi olunabilir ancak, doku kalınlığı hakkında net bilgi alınamaz.
Dental tomografiler ise röntgenlere göre daha detaylı ve doğru bilgi elde edilmesini sağlayan üç boyutlu görüntü verirler. Özellikle sert dokuları (diş ve kemik dokularını) daha detaylı görebilmek mümkündür. Bu sayede yapılacak tedavilerde yanılma ve hata payı en aza indirgenebilir.

3 boyutlu tomografilerin avantajı nedir?

3D tomografiler ile diş hekimliği pratiğinde, cerrahi, implantoloji, periodontoloji, endodonti ve ortodonti alanında ihtiyaç duyulan tüm ölçümler üç boyutlu olarak birebir gerçekleştirilebilmekte ve tedavi başarısını artırabilmektedir.
Dental tomografiler “volumetrik” olarak çalıştığında diğer tomografilerden çok daha az dozlarla görüntü almak da mümkündür.

Dijital görüntüleme sistemleri ile çene kemikleri, kistler, gömük dişler, sinüs boşlukları daha net ve doğru görülebilmektedir. Bu sayede bütün diş hekimliği alanlarında daha doğru ve hassas tedavi planlamaları yapılabilmektedir. 

İmplant öncesi 3 boyutlu tomografi olması önemli midir?

İmplant tedavisi öncesi görüntüleme çok önemlidir. Üç boyutlu görüntüleme yöntemleri çene kemiklerinin durumunu çok net gösterdikleri için ameliyata başlamadan önce doğru planlama yapılmasına katkıda bulunurlar.
Dokuların kalınlığı, şekli, birbirleri ile ilişkileri ve hatta kemik yoğunluğu hakkında bilgi elde edilir. Böylece işleme başlamadan önce hangi cerrahi tekniklerin kullanılacağı ve tam olarak neler yapılabileceği belirlenmiş olur. İşlemin başarı yüzdesini çok fazla artırır.
Cerrahi sonrasında ise implant yerleşimleri ve kemik desteğinin kontrolünde tomografiler alınabilir.

Röntgen ve tomografilerde radyasyon oranları nasıldır?

Dijital röntgenler ve 3 boyutlu dental tomografi ile hastalar normal röntgenlere göre daha az radyasyona maruz kalırlar. 

Bu günlük hayatımızda karşılaştığımız arka plan radyasyonu olarak bilinen; radon gazı, endüstriyel atıklar, uzay ve yeryüzünden kaynaklanan radyasyon ile kıyaslandığında yaklaşık olarak periapikal radyografiler için günlük 7 saatlik, panoramik radyografiler için ise ortalama 2 günlük doğal radyasyon miktarına eş değerdir.

5 saatlik bir uçak yolculuğu bir panoramik radyografiden alınan radyasyon dozuna neredeyse denk miktarda radyasyon alınmaktadır. 

Günde ortalama 1 paket sigara içen bir kişinin yıllık toplamda aldığı radyasyon miktarı yaklaşık olarak yılda 100 panoramik radyografi çektirmesine denktir.

Hamileler ve çocuklarda her şartta daha dikkatli olunması gerekir ve koruma amaçlı tüm hastalar için kurşun yelekler kullanılmalıdır.

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi - Cuma 10:00 - 19:00
Cumartesi Kapalı
Pazar Kapalı

Online Randevu