Diş Dolgusu

Çürük veya aşınma sebebiyle yapısal bütünlüğünü ve fonksiyonunu kaybetmiş bir dişe, bozulmuş dokuların dişten uzaklaştırılarak yeniden fonksiyon ve görüntüsünün kazandırılması işlemine “dolgu yapmak” kullanılan malzemeye de “dolgu malzemesi” denilmektedir.

Diş hekimliğinin ilk zamanlarından beri uygulanan bu tedavi yöntemi gelişen teknolojinin kullanılan materyaller üzerindeki etkisiyle uzun süreli ve estetik beklentilerin karşılandığı tedavi seçeneğini hastalara sunmaktadır. 

Dişin çürük olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Çürüğünüz olup olmadığını anlamanın birkaç yolu vardır. Gözle muayene bu metotlardan biridir. Çürükler siyah-kahverengi görünürler ve çiğneme yüzeyindekiler gözle tespit edilebilirler. Ancak dişlerin ara yüzeylerinden başlayan çürüklerin gözle tespiti pek mümkün olmamaktadır.
Yüzeyden görülemeyen bu çürüklerin bulunabilmesi ise radyografik kontroller gerekebilir. Bazı durumlarda çürük tespiti amacıyla özel boyalar da kullanılabilir. Çürük, çatlak, kırık ya da aşınmış dişlerin dolgu ile restore edilmesi çiğneme fonksiyonu ve estetik için önemlidir.

Dolgu nasıl yapılır?

Başlangıç çürüklerinde anesteziye gerek duyulmamaktadır. Ancak daha derin çürüklerin temizlenmesi için anestezi uygulamak hem hastanın konforu hem de hekimin manipülasyonu açısından gerekmektedir. Önemli olan hastaya ağrısız ve konforlu tedavinin sunulabilmesidir.

Diş çürükleri yüksek devirlerde dönen aletlere takılan elmas ve çelik uçlu frezlerle hava ve su soğutması altında temizlenir. Ardından uygun şekilde dolgu malzemeleriyle yeniden diş doldurulup şekillendirilir.

Beyaz dolgu ve metal dolgular arasındaki fark nedir?

Amalgam (gri) dolgular çok uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Ancak içeriğindeki civanın toksik olması ve uzun vadede özellikle büyük restorasyonlarda dişe yaslanarak kırıklara sebebiyet vermesi sebebiyle günümüzde kullanımı tercih edilmez.
Kompozit (beyaz) dolguların kullanımı ise o kadar eskiye dayanmamaktadır. Ancak ilerleyen teknolojiyle fiziksel özellikleri ile diş dokularıyla hemen hemen aynı ve amalgam dolgulara göre oldukça iyi, estetik ve sağlam dolgular elde edilmiştir.

Hangi durumlarda dolgunun yenilenmesi gerekir?

  • Geniş dolgusu olan bir diş ile sert bir şekilde çiğneme yaptığınız takdirde dolguyu tutan diş ya da dolgunun kendisi kırılabilir. Bu durumda dolgunun değiştirilmesi gereklidir.
  • Dolgu yapılırken diş ile dolgu materyali arasına tükürük girmesi dolgu materyali ile dişin birbirine tutunmasını engelleyebilir ve dolgu düşebilir.
  • Isırma ve çiğneme kuvvetleri ile çatlaklar oluşabilir ya da diş sıkma ve gıcırdatma nedeniyle dolgular kırılabilir
  • Dolgunun yan duvarları diş ile uyumlu değilse sızıntı nedeniyle çürük, renkleşme ya da hassasiyet oluşabilir. Uzun süredir ağızda olan dolgular da sızıntıya neden olabilir.
  • Yetersiz ağız hijyeni sebebiyle ikincil çürükler oluşabilir bu durumda mevcut dolgu ve çürük uzaklaştırılarak yeni bir dolgu yapılması gerekir.

Dolgu yapılan diş ağrır mı?

Dolgu yapıldıktan sonra hassasiyet ortaya çıkabilir. Dişte basınç, hava, tatlı yiyecekler ya da ısıya karşı hassasiyet oluşabilir. Çoğunlukla bu hassasiyet bir ya da iki hafta içinde azalarak sona erer.
Hassasiyet yapan şeylerden bu süre içerisinde uzak kalmaya çalışın. Eğer iki hafta içinde azalmayan aşırı hassasiyetiniz varsa diş hekiminiz ile temasa geçmelisiniz. Hassasiyetinizi tam olarak açıklamanız diş hekiminizin daha sonra ne yapması gerektiğine karar vermesinde önemli ölçüde yardımcı olacaktır.
Dolgunun yeniden şekillendirilmesi ya da yerine yenisinin yapılması mümkündür. Aynı zamanda diş hekimi dolgunun altına diş hassasiyetini giderici ajan da koyabilir. Ancak dolgu derinse sorunu çözebilmek için kanal tedavisi yapılması gerekebilir.

Dolgu yapılan diş tekrar çürür mü?

Dolgular diş çürüğü tamamen temizlendikten sonra kaybolan diş dokusunun yerine konabilmesi için yapılmaktadırlar ancak çürük engelleyici değillerdir. Yetersiz ağız hijyeni varlığında dolgu yapılmış diş tekrar çürüyebilir.

Estetik dolgu nedir?

Estetik dolgu malzemesi kompozittir. Şekil verilebilme özelliğinde olup halojen ışıkla sertleştirilir ve dişe kimyasal olarak bağlanır.

Günümüzde amaç, uygulanan diş tedavilerinin hem görsel hem fonksiyonel olarak tatmin edici olmasıdır. Bu nedenle yapılan dolguların da şekil ve renk olarak doğal diş formunda olması, dolgu sınırlarının belli olmaması, kişinin dolguyu kendi dişinden ayırt edememesi asıl hedeftir. Özellikle ön bölgedeki kırık diş restorasyonlarda, estetik problemlerin giderilmesinde, renk uyumsuzluklarında çok fazla kullanılmaktadır.

Rutin ağız bakımıyla birlikte estetik dolgularda deformasyon oluşmaz, dolgularda aralanma veya sızdırma olmaz. 6 ay-1 yıl arası kontrollerinizde  estetik dolgularınızın bakımı yapılır, cilaları yenilenir ve çok daha uzun ömürlü kalmaları sağlanır. Kısaca dolgunun ömrü, kişinin ağız bakımıyla bağlantılıdır.

İnley ve onley nedir?

İnley ve onleyler dolgu ile kuron (kaplama) arasında bir çözümdür.

Dolguyu destekleyebilecek yeterli miktarda diş yapısı bulunmadığı ve dişin kron ile kaplanacak derecede zarar görmediği durumlarda inley ya da onleyler kullanılır.

İnleyle karşılaştırıldığında onleyler daha geniş alanı kapsarlar.
İnley ya da onleyin ömrü yapıldığı materyale, bulunduğu dişin durumuna, çiğneme kuvvetlerine, hastanın ağız hijyenine ne derece dikkat ettiğine bağlıdır. Genellikle onlarca yıl sağlıklı biçimde görevlerini sürdürürler. İnley ve onleylerin bakımı için sadece diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve düzenli diş hekimi ziyaretlerini içeren düzenli ağız bakımı gerekmektedir.

İnley ve onley nasıl yapılır?

İnley ve onleyler laboratuvarda hazırlandıkları için tedavi iki ya da üç seans sürer.
İlk randevuda, çürük temizlenir ve hazırlanan diş ve çevre dişlerin ölçüsü alınır.
Geçici bir dolgu maddesi ile diş kapatılır.
Ölçü laboratuvara gönderilir.
İkinci randevuda geçici dolgu çıkarılır.
İnley ya da onleyin provası yapılır ve cilalanarak özel bir yapıştırıcı kullanılarak inley ya da onleyler dişe yapıştırılır.
Diş hekimi tarafından kapanış tam olarak ayarlanır ve cilası yapılır.

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi - Cuma 10:00 - 19:00
Cumartesi Kapalı
Pazar Kapalı

Online Randevu